HTML

virágküldés

bejegyzések a virágküldésről

Friss topikok

  • mexvel: Gyönyörű volt :) ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:32) Debreceni virágkarnevál 2010
  • mexvel: egyetértek Dupla-val ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:31) Aki a virágot szereti…
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:30) Modern virág
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:29) Virág útja
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu/ (2011.01.30. 22:29) Virág saját kezűleg

Linkblog

Április 29-én irány a Budai Arborétum

2011.04.26. 10:29 pap.laszlo

Immár 24 éve annak, hogy a kertészeti és Élemiszeripari Egyetemen megszervezték az első országos virágkiállítást, Dísznövény '87 néven. Az egyetemet ma Budapesti Corvinus néven ismerjük, ahol idén ismételten megrendezésre kerül ez a nagy múltú rendezvény. Ismét virágba borul az amúgy is szemet gyönyörködtető arborétum, ahol a vásár kapcsán a látogatók a szervezők ígérete szerint megtalálhatják mindazt, ami tavaszi kertjükhöz, vagy kedvenc viráguk gondozásához szükségeltetik. Egy megújult, látványos szakmai kiállítást várhatunk, ahol a hazai kertészek, forgalmazók minőségi termékei kerülnek a középpontba.

A termékek mellett változatos programok: bemutatók és szaktanácsadások színesítik  a rendezvényt, melyekből a sajtótájékoztatón a szervezők elsősorban a bonsai kiállítást és bemutatót emelték ki. Itt Magyarország bonsai klubjai és gyűjtői mutatják be növény-különlegességeiket. A látogatókat szakemberek kalauzolják végig a bonsai világában és az érdeklődőknek élő bonsai-alakítási showműsorral szolgálnak. A magyarországi klubonak és gyűjtőknek eddigi legteljesebb bemutattkozása fog a kiállításon megtörténni - ígérte Kuhn András a rendezvényt szervező Ex Horto Kft. ügyvezető igazgatója, aki Dr. Hrotkó Károllyal a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának dékánjával vezetett minket körbe a kiállítás helyszínéül szolgáló Budai Arborétumban.

 
A Dékán úr elmondta, hogy a kar elődjét 1853-ban alapította Entz Ferenc Pesten "Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézet" néven, 9 hallgatóval indult meg az oktatás. A tanintézet 1861-ben költözött át mai helyére, Budára, az azt megelőző pár évben pedig a mai Lövölde téren működött.
Az Arborétumban sétálva nem lehetett nem észrevenni a sok gyereket, akik óvónőik, tanáraik és szüleik kíséretében járták be a kertet. Ennek okát is megtudtuk: az egyetem szerződésben áll jónéhány óvodával és iskolával, melynek  keretében a környezeti neveléshez biztosít segítséget és helyszínt.
A kiállítás szervezői ehhez azt is hozzáfűzték, hogy a rendezvényre is mintegy 500 óvodás érkezik szervezetten, akiket gyermekprogramokkal, foglalkozásokkal, játszóházakkal és helyszínen épített játszóterekkel is várnak. A gyermekek látogatásának aktualitását adja még az Anyák napja is, mely a kiállítás ideje alatt van, így több óvoda is itt fogja megtartani az ez alkalomból szervezett kis műsorát. Egyébként is mit kapjanak az édesanyák, ha nem virágot? Ezért a szervezők arról is gondoskodnak majd, hogy a gyermekükkel kilátogató édesanyák ne távozzanak üres kézzel.
A kiállítás egy másik különlegessége lesz a megrendezett land-art verseny, melyet már korábbi bejegyzésünkben is említettünk. Itt az egyetemi hallgatók kreatív szabadtéri installációi mérettenek meg a kilátogató közönség szemei előtt.
Az érdeklődők a kiállításon megtanulhatnak virágot kötni, kertet és fákat gondozni is. A helyszíne elkészítik egy nyári kerti mulatság virágdíszeit, stílusos és hangulatos kelékekkel. Azok is kaphatnak azonban itt ötletet, akiknek otthonában nem áll ekkora hely a rendelkezésre, mert az erkélyek "felvirágoztatásával" is foglalkoznak a kiállítók: bemutatják, hogy kis helyeken hogyan lehet a lehető legnagyobb zöld felületet létrehozni.
Az idei kiállítás egyik különlegessége lesz a haifai bahá-i teraszokat bemutató fotókiállítás.
 
A közös sétát és sajtótájékoztatót követően Dr. Hrotkó Károlyt az egyetem és a kiállítás kapcsolatáról kérdeztük. Ő elmondta, hogy az Arborétum szakmai felügyeletét a hallgatók végzik, így a terep előkészítésében és a helyszínek kijelölésében vettek elsősorban részt. Elsősorban a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék diákjaiból verbuválódott önkéntes csapat pedig a rendezvény lebonyolításában is segítségére van a szervezőknek. A Dékán úr örömmel tapasztalta már az elmúlt években is, hogy a kiállítók közt szép számmal jelennek meg a hallgatók szülei, hogy családi dísznövény-kertészetüket mutassák be a látogatóknak. Emellett az Egyetem végzett hallgatói is febukkannak a kiállítók közt. A rendezvényen megjelenő kertészetek szerepet játszanak a hallgatók képzésében is, hiszen legtöbbjük a tanrendben előírt szakmai gyakorlatra biztosít lehetőséget a diákok számára.
Kuhn Andrást, a kiállítást szervező Ex Horto Kft. ügyvezetőjét pedig arról kérdeztük, hogy mennyiben várhatunk mást idén, mint a korábbi években. Elmondta, hogy az a céljuk, hogy egy olyan kertészeti rendezvényt bonyolítsanak le, ahol nem csak a szakma képviselői ismerhetik meg egymást, hanem a végfelhasználóknak is be tudjanak mutatkozni. Komolyan veszik, hogy ez egy kertészeti szakmai kiállítás, így elsősorban olyan cégeket hívtak meg, akik ezt a szakmát képviseli. A korábbiaktól eltérő módon, a kiállítástól elkülönítve biztosítanak helyet más ágazatok képviselőinek, például a kézműveseknek, lacikonyhásoknak. A rendezvénynek igyekeznek egy központi témát, koncepciót adni, mely idén a bonsai. A megújult rendezvény sikerére garancia a szervező cég vezetőjének személye is, hiszen elmondása szerint már 5-6 éves kora óta forgolódik ilyen közegben, hiszen már édesapja is kiállítások és hasonló programok szervezése körül munkálkodott egy kertészetnél. Nem történt másként az ő esetében sem, miután kerttervezőként végzett: eredeti szakmáját inkább csak pihenés képen űzi és elsősorban az ilyen szakmai rendezvények lebonyolítását érzi hivatásának.

A Corvinus Díszkert 2011 Egyetemi Virágkiállítás és Vásár kapui április 29-én, pénteken 9 órakor nyitnak és  változatlanul a Budai Arborétumban vehetik szemügyre az érdeklődők a több mint 1000 négyzetméteren kiállított virág-, és növény-különlegességeket. 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás ex bonsai corvinus kertészeti díszkert virágkiállítás viragmegye orszagvirag virágmegye országvirág horto

A bejegyzés trackback címe:

https://viragkuldes.blog.hu/api/trackback/id/tr202856053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása