HTML

virágküldés

bejegyzések a virágküldésről

Friss topikok

  • mexvel: Gyönyörű volt :) ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:32) Debreceni virágkarnevál 2010
  • mexvel: egyetértek Dupla-val ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:31) Aki a virágot szereti…
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:30) Modern virág
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu (2011.01.30. 22:29) Virág útja
  • mexvel: Köszi szépen, nagyon jó, grat. ------------------------------------------ viragklub.hu/ (2011.01.30. 22:29) Virág saját kezűleg

Linkblog

Színek szimbolikája

2010.12.14. 14:38 pap.laszlo

 

Ha virágot választunk, akkor még ma is az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen színű legyen. Manapság már rengeteg egyedi tényező befolyásolhatja döntésünket, de ez nem volt mindig így. A „régi szép időkben” minden kultúrkörben, így az európaiban is többé-kevésbé pontosan meg volt határozva, hogy egyes színek milyen üzenetet hordoznak, mit jelképeznek. Így könnyebb dolga volt elődeinknek, hiszen a színválasztás nem igényelt egyéni döntést, hanem azt a társadalmi előírások határozták meg. Helyzetük azonban nem feltétlenül volt kellemesebb, mivel nekik lehetőség szerint pontosan ismerniük kellett ezeket – az egymásnak sokszor ellentmondó – előírásokat.

A színek jelentése sok esetben átalakult és az idők folyamán egyre árnyaltabbá vált, vagy éppen a világ változásával új értelmet nyert. Maradtak azonban a színek jelentésével kapcsolatban olyan elmosódott emlékfoszlányok, melyekről a 21. században sem érdemes teljesen megfeledkeznünk. Még akkor sem, ha sokkal fontosabbnak tartjuk személyes érzelmeink kifejezését, mint az elavult koncepciókat.

Piros

A piros a vér és a tűz színe. E két kézzelfogható tartalom kapcsán válik aztán a veszély, a háborúk, de a szenvedély és a szerelem jelképévé is. Az ókori Rómában tűzpiros fátyolban házasodtak a leányok, mely az előbbiek mellett a családi tűzhelyt őrző istennőre is utalt. Ugyanez a  szín – kevésbé magasztosan a szexualitást is jelenthette, mikor egy vörös lámpással jelöltek meg bizonyos házakat.

A piros szín jól alkalmazható a figyelem felkeltésére, növeli a légzésszámot, a vérnyomást és a pulzust, ezáltal esetenként felgyorsítja a döntési folyamatokat, felbátorít, vágyat ébreszt (rosszabb esetben pedig idegesít).

Piros Hamupipőke almája, a Mikulás ruhája, a bika posztója, a stoptábla, álmaink autója, vagy éppen Neo piros ruhás nője – csakúgy, mint a szerelmünknek küldött rózsa.

 

Fehér

A fehér a fény színe. ezzel kapcsolatosan a tökéletesség és az egyszerűség és a transzcendencia jelképe is. Éppúgy utal az isteni tökéletességre, mint a szűzi ártatlanságra, a lélek tisztaságára. Címereken megjelenve hűségre, tiszteletre, kötelességtudatra hívja fel a figyelmet.

A legelső gondolattársítás a fehérrel kapcsolatban mindig valami pozitív fogalom: például a jóság. Ma már tudjuk, hogy a fehér tulajdonképpen nem is szín, hanem a színek összessége.  Így van ez a virágoknál is, ha fehéret választunk, a legritkább esetben nyúlhatunk mellé, hiszen egy kis leleménnyel azt magyarázunk bele, amit csak akarunk, így mindenkinek adhatunk.

Fehér a királyfi lova, a menyasszonyi ruha, az angyalok szárnya, a békegalamb, az anyatej, vagy éppen a ritka holló – ugyanúgy mint az anyák napjára rendelt csokor.

Sárga

A sárga ősidők óta, minden kultúrában a Nap színe. Ennek megfelelően boldogsággal, energiával és életerővel szokás összekapcsolni. Sárga az arany, mely már évezredek óta a gazdagság és a jólét fokmérője.

A sárga szín alkalmas a figyelem felkeltésére, vidámságot és erőt sugároz. De érdemes vigyázni vele, mert az európai kultúrában talán az arany színeként a kapzsiság és az irigység szimbólumává is vált.

Sárga, (de legalább is szőke) a legkisebb hercegnő haja, a nyári verőfényes napsütés, a első helyezett érme, az aranyóra – mint egy vidám tavaszi csokor.

Kék

A kék a tenger és az ég színe. Ebből kifolyólag a végtelenséget és a mennyet szimbolizálja. Az előbbi kettőből kiindulva igen sok tartalommal bővült jelentése az idők során. Jelent reményt, bölcsességet, bizalmat, intelligenciát. A középkorban Máriához társították, így az ő erényeire is utalt.

A kék szín általában nyugalmat, megbízhatóságot, elégedettséget sugároz, ezért manapság sokszor használják és sikerrel az üzleti életben pozitív üzenetek közvetítésére.

A homokos tengerpartról nézve kék a tenger és az ég, kék az elmosódó hegyek körvonala, az Európai Unió zászlaja – csakúgy mint az ügyfeleinknek küldött csokor.

Lila

A lila színt a piros és a kék keveréke és szimbolikus jelentése is a másik két színéből adódik. Az ókorban igen költséges volt bíborcsigákból történő előállítása, ezért csak a mesés vagyonnal rendelkezők számára volt beszerezhető. Így lett a bíbor a római császárok színe, a szín pedig a hatalom jelképe. A lila szín használatát a Birodalom császáraitól az egyház is átvette, melynek jelentése így sokféle új elemmel bővült, a bölcsességtől kezdve a bűnbánatig.

A lila szín árnyalatai egyaránt lehetnek inkább nyugtató és élénkítő hatásúak, attól függően, hogy a kékhez, vagy a piroshoz állnak közelebb.

Lila a hajnali és esti ég színe – csakúgy mint a ballagásra szánt csokoré

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viragkuldes.blog.hu/api/trackback/id/tr782515382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása